Vaarbewijs

Om op de Nederlandse wateren te mogen varen, gelden er een aantal regels. In veel gevallen is het van belang dat u een vaarbewijs heeft. Voor het varen zonder klein pleziervaartbewijs is het mogelijk dat u een bekeuring krijgt. Er bestaat ook een groot pleziervaartbewijs, deze hebt u nodig zodra uw schip langer is dan 25 meter. In Nederland kennen we in principe twee soorten vaarbewijzen: Grote vaarbewijzen en kleine vaarbewijzen.

Vaarbewijs

Wanneer u zich als watersporter op het water begeeft is het belangrijk om kennis te hebben van de regels en wetgeving. Voor een groot deel van de watersporters is het dan ook verplicht om een vaarbewijs te hebben. Ook wanneer u met uw boot niet onder de vaarbewijsplicht valt is het verstandig om kennis te hebben van de regels en wetten op het water.

Gecombineerde opleiding

Als u in heel Nederland wilt kunnen varen en u hebt nog geen vaarbewijs, kunt u VB 1 en VB 2 combineren. Dat geldt zowel voor de opleiding als voor voor het examen. De gecombineerde opleiding en ook het gecombineerde examen is tevens goedkoper.
Het klein vaarbewijs 2 is gecombineerd met het internationale vaarbewijs (ICC) inland and coastal waters.

Wanneer vaarbewijs nodig?

Het vaarbewijs is verplicht voor een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot, die vol gas harder kan dan 20 km/uur.
Een rubber boot vanaf 5 pk kan al gauw harder dan 20 km/uur.

Ook al vaart u op het moment van een controle minder dan 20 km/uur krijgt u zonder vaarbewijs een boete van € 500,-. Bij een ongeluk betaalt de verzekering zonder vaarbewijs niet uit.

Het vaarbewijs is ook verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte
van 15 tot 25 meter.

Het vaarbewijs is verplicht voor een schip met een lengte tussen de 15 en 20 meter dat bedrijfsmatig wordt gebruikt of voor bedrijfsmatig gebruik is bestemd.

Locatie

Bij Tilstra Opleidingen kunt u altijd terecht voor uw vaarbewijs opleiding. Dit is mogelijk in bijna elke provincie binnen Nederland. Tevens is het mogelijk om u als groep van minimaal 6 personen aan te melden. Voor een groep van minimaal 6 personen kunnen wij bijna in elke provincie een vaarbewijs opleiding verzorgen. Komt u bijvoorbeeld uit Friesland en heeft u een groep van minimaal 6 personen dan kunnen wij de vaarbewijs cursus op diverse locaties uitvoeren. Informeer ook naar de open inschrijvingen.